Kostvejledning

Kostvejledning henvender sig til dig, der har behov for at omlægge din nuværende kost – måske har du bare brug for at få tjekket, om du spiser fornuftigt, eller måske har du en sygdom at tage hensyn til. Jeg tager altid udgangspunkt i din hverdag – det er jo kun nødvendigt at ændre det, der er uhensigtsmæssigt.

Forløbet

I første konsultation bliver du målt og vejet og kan få beregnet kroppens fedtprocent. Vi gennemgår dine nuværende kostvaner, dvs. alt hvad du spiser og drikker på en almindelig dag. Antal måltider og deres fordeling over dagen. Samt hvordan du tilbereder maden.
Derefter foreslår jeg de kostomlægninger der skal til, for at du kan opnå det resultat, du ønsker. Du er naturligvis selv med til at afgøre, hvor meget din dagligdag skal ændres, og hvordan den skal ændres.
Efter denne konsultation udarbejder jeg den kostplan, vi er blevet enige om og justerer lidt på den, hvis det er nødvendigt. Min opgave er blandt andet at sikre, at alle næringsbehov dækkes og at fordelingen af næringsstofferne i dagens måltider er tilstrækkelig.
Kostplanen får du med posten eller via e-mail, og den skal du så forsøge at leve efter, indtil vi ses cirka 10 dage senere til anden konsultation.

Ved anden konsultation retter vi kostplanen til i forhold til de erfaringer, du har gjort dig i de 10 dage, du har fulgt kostplanen. Du kan eksempelvis have erfaret, at du er mere sulten midt på eftermiddagen og derfor har brug for mere mad der. Sammen udarbejder vi en kostplan, der passer lige nøjagtig til dig. Derudover indgår der en vægtkontrol i anden konsultation.

I forløbet kan der, efter behov, indgå kostregistrering, hvor du skriver alt, hvad du spiser og drikker, ned i en kostdagbog.

Spiseforstyrrelser

Spiseforstyrrelser kan vise sig på mange forskellige måder: Overspisning, bulimi eller anorexi. Som regel svinger det fra det ene til det andet, og man har ofte været igennem alle faser af spiseforstyrrelser. Det handler ikke om mad siger man, men maden bliver alligevel en vigtig del af situationen. Det er nødvendigt, at vi sammen finder ud af, hvad du skal spise, så du kommer igennem forløbet uden varige fysiske skader.

Overspisere har ofte et bestemt mønster at spise efter, den ene type mad afløser den anden. For eksempel spises æbler efter flødeboller og derefter yoghurt – og så en pose lakrids. Sådan fortsætter dagen og ofte natten med. Det mønster skal vi sammen prøve at bryde.

Bulimi og anorexi beskriver andre måder at spise på, både med eller uden efterfølgende opkast. Spiseforstyrrelser er en kompleks lidelse, og der er altid en bagvedliggende grund til, at nogle reagerer med en spiseforstyrrelse. For at komme ud af spiseforstyrrelsen er det nødvendigt at behandle det, der har udløst den. Det kan være panikangst eller andre former for angst, der ligger bagved. Jeg har særdeles gode erfaringer med at bruge flere forskellige tilgange i helbredelsesprocessen. En kombination af kostvejledning, homøopati og samtale har i mange tilfælde vist sig at have en god effekt.